Het schoonmaken en schoonhouden van je meubels

Wanneer je je bank, stoelen of vloerkleden optimaal wilt reinigen zou je dat het beste door een specialist kunnen laten doen bij een meubelstomerij. Dit zijn vakmensen die veel verstand hebben van de verschillende soorten schoonmaakmiddelen en –methodes die daarvoor beschikbaar zijn. Bovendien hebben zij de juiste materialen en apparaten.Met stomen worden de meeste vlekken uit de meubelstof en karpet verwijderd. Daardoor zien ze er weer fris uit. Zelfs stoffen die onder invloed van licht verkleurd zouden zijn, zien er schoner uit na een reinigingsbeurt. Door de hoge temperaturen (tot 190 graden) worden ziekteveroorzakende bacteriën en schimmels gedood. Ook huisstofmijt overleeft deze hitte niet. Tot slot worden ook vervelende geurtjes met stomen uit je bank, fauteuil of kleed verwijderd. En zullen je meubels zonder schade een schoonmaak-beurt en aldus een frisse look geven. Een professionele meubelstomerij kan bij je langskomen om bij je thuis je meubels te stomen. Dit is vooral handig wanneer je de meubelhoezen niet van het meubel af kunt halen. Daarnaast kun je je meubels snel weer gebruiken. Meestal zijn ze binnen een uur na het stomen al weer helemaal droog.

In principe zijn bijna alle meubelstoffen geschikt om gestoomd te worden, zoals katoen, wol, linnen en synthetische stoffen. Leer en kunstleer kunnen meestal niet gestoomd worden.

Impregneren

Een nieuwe boxspring of bankstel ? Je wilt daar natuurlijk zolang mogelijk heel veel plezier van hebben. Het is daarom een goed idee om hem te beschermen tegen alledaagse vlekken die al snel gemaakt zijn. Door de bekleding te behandelen  met Textile Protector Spray wordt je boxspring of bankstel optimaal beschermd tegen alle soorten vlekken op basis van water, olie of vet. . De protectors veranderen niets aan het uiterlijk en aanvoelen van de stof en zorgen ervoor dat water, olie en vet makkelijker weg gedept kunnen worden. Je kan jouw meubel gemakkelijk thuis impregneren door middel van een spuitbus. De Textile Protector geeft je boxspring een onzichtbare vlekwerende- en waterafstotende beschermlaag. Hierdoor wordt de stof onzichtbaar vlekwerend en waterafstotend De spray is sneldrogend, eenvoudig aan te brengen en beschermt optimaal. . Ideaal voor alle gestoffeerde delen van je boxspring en Bankstel Impregnatie is dan ook een goede investering die goed aan te raden is.

De spray is naast het beschermen van je boxspring ook ideaal voor het beschermen van andere stoffen producten zoals je bank, tapijt, vloerkleed of autobekleding. Het is dan wel aan te raden om eventuele vlekken eerst te verwijderen met de textielreiniger Dit wordt ook wel eens waterafstotend spray genoemd.

Inzakken

Het inzakken ontstaat doordat er bij de productie van het schuim veel lucht opgesloten wordt en deze nog moet ontsnappen. Als de cellen in het schuim eenmaal geknapt zijn, komt de lucht vrij, en kunnen de cellen ingedrukt worden.

Vullingen van bankstellen en fauteuils worden als gevolg van het gebruik zo’n 15-20% zachter. Dit is een normaal verschijnsel en neemt niets af van de kwaliteit van het meubel. Afhankelijk van het gebruik duurt dit inzitten enkele weken tot maanden. In die eerste periode zit de bank dan ook wat harder, steviger en hoger.

Over het algemeen zijn onze showmodellen in de servicepunt veel gebruikt en zal de zitting ook zo bij jou thuis worden.

Plooivorming

Plooivorming ontstaat door het gebruiken van de banken, fauteuils en stoelen. De meeste van deze genoemde producten zijn voorzien van een schuimen zitvulling. Deze schuimen zitvulling zorgt voor het aangename comfort. Een beetje plooivorming is onvermijdbaar en zolang het niet te extreem is, is het juist een teken van kwaliteit. Bij een bank zonder plooivorming staat er namelijk snel te veel spanning op de naden, wat uiteraard niet goed is voor de bank. Soms hoort plooivorming bij het model

Plooivorming is een eigenschap van bekleding, dit ontstaat niet alleen bij stof maar ook bij kunstleder en leder. Door het gebruik wordt de zitting ingedrukt en afhankelijk van de hardheid van het schuim zal het bekledingsmateriaal (stof of leer) opgerekt worden. Plooivorming ontstaat door verschillende dingen, zoals bijvoorbeeld de rekbaarheid van de stof, de vulling van de bank en de manier van stikken. Hierdoor ontstaat ruimte in de stof of het leer, met als gevolg zichtbare plooien. Ook bij een interieurvering is plooivorming

 

1 Schud rug- en zitkussens regelmatig op. Dit geldt vooral bij losse zit- en rug-kussens met een niet-vormvaste vulling. Door ze op te kloppen en te schudden wordt de inhoud van de vulling beter verdeeld en komen de kussens terug in de oorspronkelijke vorm.

2 Bij banken is het belangrijk om de gehele bank gelijkmatig te gebruiken. Namelijk tijdens de inzitperiode moeten alle zitplaatsen gelijkmatig gebruikt worden zodat geen zichtbare verschillen ontstaan.

3 Bij losse zit- en rugkussens is het regelmatig van plaats wisselen van de kussens handig. Hierdoor slijten de vullingen gelijkmatig, omdat elke plek van de bank even vaak gebruikt wordt.

 

SOORTEN STOFFEN

Fluweel, of ook wel velours of velvet, ( ook wel alcantara genoemd) is misschien wel de meest bekende weving. Deze stoffen voelen zacht aan, hebben een vleug en vaak ook een glans. Dit komt omdat er pooltjes omhoog staan. Deze “pooltjes” zijn, afhankelijk van het type fluweel, draadjes of lusjes die uit de stof omhoog steken en fluweel het unieke karakter geven. Vroeger werd fluweel meestal van natuurlijke vezels gemaakt, hierdoor was het vlekgevoelig en plette het snel. Bij het pletten blijft de pool plat staan waardoor de stof zijn karakter verliest. Tegenwoordig worden de meeste fluweelstoffen van kunstvezels gemaakt, hierdoor is het beter schoon te maken en plet het bijna niet.

Ribstof (ook wel ribfluweel of corduroy genoemd) is een vorm van fluweel en is bekend om de ribbels in de lengte van de stof. hierbij worden stroken fluweel afgewisseld met platte stukjes, hierdoor ontstaat de rib. De meeste ribstoffen worden tegenwoordig van kunstvezels gemaakt, hierdoor zijn ze beter schoon te maken en pletten ze bijna niet. Ook is het een erg zacht, maar stevig materiaal. De stof is erg sterk en goed bestand tegen direct zonlicht dankzij het gebruik van synthetische vezels.. Vaak ziet u het terug in een landelijk interieur.

 

Microvezel

Microvezel stof is geweven of gebreid van extreem dunne vezels en lijkt meestal op geschuurd leder / suede. Vaak laten deze stoffen (bijna) geen vocht door. Deze vezels nemen weinig tot geen vocht op, hierdoor trekken vlekken er minder snel in en is het goed te reinigen. Een groot voordeel is dat het minder vuil opneemt als kunstleer en andere vergelijkbare stoffen. De vezels hebben een dunne structuur, dit maakt het tevens een zacht materiaal dat prettig aanvoelt. Ook is het erg slijtvast en dus bestand tegen direct zonlicht, halen en lusjes. ook vallen deze stoffen mooier dan kunstleder en daarom zijn ze in tegenstelling tot kunstleder goed geschikt voor banken. Doordat vloeistoffen erop blijven liggen zijn ze makkelijker te reinigen dan andere stoffen. Kruimels veegt u er ook gemakkelijk af. Microvezel bestaat uit synthetische vezels, waardoor het een erg sterke stof is.

Jacquard  staat voor stoffen met ingeweven motieven, vaak geweven in meerdere tinten. Het voordeel van de weeftechniek die bij deze stoffen gebruikt wordt, is dat het veel kleurvaster is dan een geprint patroon. De grondstoffen waar jacquard van gemaakt worden verschillen.

Effen stof is heel gelijk van kleur. Dit zorgt voor een rustig effect. Een nadeel van effen stoffen is dat vuil sneller opvalt dan in stoffen met meerdere kleuren.